Prihlásenie  |  Registrácia

Ekologickejšie to už nejde: Plne kompostovateľné kelímky


Rozlúčte sa s korytnačkou. Novo vám ponúkame tégliky, ktoré sú plne kompostovateľné, rozložiteľné, bez mikroplastov. Čo je ich tajomstvo?
Kde sa v papierových téglikoch berie plast


Ak ste v ruke niekedy držali papierový kelímok na nápoje, pravdepodobne ste si všimli červeno-modro-čierny piktogram s popisom: „Plasť vo výrobku“. Ide o označenie, že daný produkt nepatrí do kontajnera na papier, a to kvôli obsiahnutému plastu. Táto značka sa však objavuje aj na ekologických gastro obaloch. Kde sa tam teda vzala?

Povinné označenie zaviedla smernica EÚ 2019/904. Vzťahuje sa na gastroobaly plastové, z PLA, ale aj na papierové s PE či PLA nástrekom. A práve tento nástrek spôsobil, že sa korytnačka objavila aj na ekologických gastroobaloch. Ich nástrek nepochádza z ropy, ale z bioplastu, pri výrobe sa však pracuje s chemickými procesmi, čo podľa spomínanej smernice znamená, že ich musí výrobca piktogramom opatriť. Nástrek donedávna predstavoval nevyhnutnosť, aby výrobca zabránil pretekaniu tekutiny a nasakovaniu vlhkosti. Teraz však máme novinku.
PLASTIC FREE kelímky zo zložiek na vodnej báze
V čom sa skrýva kúzlo tejto (v našom sortimente) novej technológie? Obaly na báze vody sa týkajú materiálov, ktoré využívajú vodu ako primárnu zložku vo svojom zložení, a nespoliehajú sa na zložky na báze rozpúšťadiel. Nové riešenie pre recyklovateľné nátery na vodnej báze odstraňuje plastovú výstelku používanú v bežných papierových téglikoch, ale tiež uľahčuje proces recyklácie a rozvlákňovania. Obalové materiály vyrobené na vodnej báze sú šetrné k životnému prostrediu aj bezpečnejšie (v porovnaní s rizikami spojenými s manipuláciou s rozpúšťadlami), pretože majú nižšiu horľavosť, predstavujú menšie zdravotné riziká pre pracovníkov a spotrebiteľov, a prípravky na vodnej báze sa dajú použiť v širokej škále obalových aplikácií, vrátane náterov lepenky, flexibilných laminácií obalov, etikiet a ďalších.

Naše produkty dodržiavajú certifikačný štandard FLUSTIX pre výrobky bez plastov a mikroplastov, normy EN 13432 a ASTM D6400. Aktuálne ponúkame tégliky PLASTIC FREE v štyroch veľkostiach. Vyskúšajte ich!